Tuottajat tutuiksi

Eija ja Markku Alaverronen, Kalajoki

Kalajoella, Raution kylällä on toiminut jo seitsemän vuoden ajan Vääräjoen elämystila. Tilaa isännöivät Eija ja Markku Alaverronen.

Sara ja Hannu Kontio, Ylivieska

Ylivieskan Niemelänkylällä sijaitsee Kontion luomutila. Tilalla viljellään kotimaisten viljojen lisäksi tattaria, kuoretonta ohraa, härkäpapua, hernettä, valkosipulia ja kesäkurpitsaa. Lisäksi tilalle tulee spelttiä valmiiksi kuorittuina.

Paula ja Vesa Malkamäki, Suomalaisen lihan kauppa, Oulainen

Paula ja Vesa Malkamäki avasivat kesäkuussa uuden erikoismyymälän, Suomalaisen Lihan Kaupan, Oulaistenkadun varteen. Jo vuosikymmeniä sikalayrittäjänä toimineen pariskunnan lähiruokakauppa sai innostuneen vastaanoton ja avajaispäivinä asiakasjono riitti kadulle saakka. Lupaavan alun jälkeen toiminta etsii nyt asiakaspalautteen ja mahdollisesti löytyvien yhteistyökumppaneiden kautta lopullista linjaansa.

Minna ja Timo Mattila, Oulainen

Minna ja Timo Mattila ovat toimineet luomuviljelijöinä Oulaisten Matkanivassa vuodesta 1997 alkaen. Liki 20 hehtaarin peltoalalla he viljelevät mustaherukkaa, porkkanaa, sipulia, perunaa sekä valkosipulia –kaikki luomusäännösten mukaan kasvatettua. Tuotteiden menekki olisi suurempaa kuin enimmäkseen yhden naisen voimin pyörivä perheyritys pystyy tuottamaan.

Teresa ja Jyrki Majuri, Nevalanmäen marjatila, Haapavesi

Teresa ja Jyrki Majuri ovat toimineet marjanviljelijöinä Haapaveden Kytökylällä kesästä 2010 alkaen. Nevalanmäen marjatilan ensimmäiset omat mustaherukat, mansikat ja vadelmat tuottivat sadon viime kesänä. Pääasiassa marjat lähtevät kuluttajille itsepoimittuina tai suoramyyntinä oman tilamyymälän kautta. Kesäisin tilan asiakkaat voivat nauttia myös omassa myymälässä kahvia tai jäätelöä. Marjojen lisäksi tilalla kasvatetaan myös lampaita ja kokeilumielessä muita hyötykasveja, esimerkiksi hernettä. Sekä Teresa että Jyrki ovat kasvaneet maatilalla ja oma tila on ollut yhteinen haave.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.