Pois tieltä, marjasato tulee!

Kesä alkaa olla jo siinä vaiheessa, että marjastajat lähtevät pian poimimaan metsiemme aarteita. Osa marjastajista menee apajilleen kotoa kävellen, osa pyöräillen tai mopoillen. Monille meistä marjakot ovat kuitenkin niin kaukana kotoa, että ainakin alkutaival taitetaan autoillen. Harva poimii marjojaan yleisten teiden varsilta, marjat ovat puhtaampia kauempana vilkasliikenteisiltä teiltä. Kun autolla kurvataan asfaltilta soralle, niin samalla myös siirrytään usein yleiseltä tieltä yksityistielle, joista valtaosa on metsäautoteitä, loput pääosin piha- ja mökkiteitä.

Yksityisteillä liikuttaessa on hyvä muistaa muutamia asioita, jotta kaikki tienkäyttäjät voisivat kulkea siellä sulassa sovussa. Yksityistie, kuten nimikin kertoo, on yksityisin varoin ylläpidettävä tie. Tien rakennuksesta, perusparannuksesta ja hoidosta vastaavat tieosakkaat, joita ovat tien vaikutuspiirissä olevien kiinteistöjen omistajat. Yksi osakas omistaa talon, toinen kesämökin, kolmas peltotilkun ja neljäs metsäpalstan. Kaikki he yhdessä muodostavat tiekunnan ja maksavat omasta pussistaan leijonanosan tien hoidosta. Kuitenkin yksityistiellä kulkeminen on sallittua myös ei-osakkaille, mikäli liikkuminen on tilapäistä, jollaiseksi marjastuskin katsotaan. Kaikessa kulkemisessa kannattaa muistaa, että pyritään välttämään tien vaurioittamista, koska joku sen korjauksen aina maksaa. Tien kulumisesta johtuvat hoitotyöt maksaa tiekunta, mutta tien vaurioitumisesta aiheutuvat kustannukset voidaan myös periä vaurioin aiheuttajalta, varsinkin jos kyseessä on tahalliseksi katsottava teko.

Metsäautoteillä liikkuu paljon raskasta liikennettä läpi vuoden: rekan kyydissä voi olla esimerkiksi turvetta, maa-aineksia tai puuta. Kun kohtaa metsäautotiellä kuorma-auton peräkärryineen, niin kannattaa muistaa että peruuttaminen ja tien sivuun ajaminen on helpompaa ja turvallisempaa henkilöautolla kuin 60-tonnisella täysperävaunuyhdistelmällä. Tiet ovat usein niin kapeita, ettei väistäminen onnistu missä tahansa, sen vuoksi metsäautoteille on rakennettu metsäliittymiä ja levikkeitä, joihin henkilöautolla väistäminen onnistuu.

Rekkaliikenne kannattaa ottaa huomioon myös siinä vaiheessa, kun marjakko lähestyy ja auto pitäisi jättää parkkiin. Ohi pitäisi päästä lähes kolme metriä leveällä ja yli 20 metriä pitkällä ajoneuvoyhdistelmällä. Lähes aina huonoin paikka auton pysäköintiin on tien päässä oleva kääntöpaikka. Ne on usein tehty niin ahtaaksi, että kuorma-auton ja kärryn yhdistelmän saa juuri ja juuri käännetyksi, mikäli paikalla ei ole ylimääräisiä esteitä. Viljelyksessä olevien peltojen tie-liittymiinkään ei autoaan kannata jättää, se voi olla edessä kun viljelijä menee traktorillaan tekemään peltotöitä. Parhaita pysäköintipaikkoja ovat tiellä olevat levikkeet ja leveäksi tehdyt metsäautoteiden risteysalueet. Niissäkin auto kannattaa parkkeerata riittävän reunaan ja niin että samalle levikkeelle mahtuu myös muita marja-apajille menijöitä.

Loppuun vielä pieni vinkki: kun jätät auton parkkiin, niin kirjoita paperilapulle oma puhelinnumerosi ja jätä lappu tuuli-lasiin nähtäville. Jos auto syystä tai toisesta on jonkun tiellä, niin puhelinsoitolla asia selviää. Toisekseen yhteystietonsa esiin jättämällä voi pelastaa jonkun ihmisen (itsensä tai muun) tukalasta tilanteesta, vaikkapa polttoaineen loputtua tai auton rikkoonnuttua.

Maalaisjärkeä käyttäen ja hyviä tapoja noudattaen me kaikki mahdumme liikkumaan yksityisteille. Pidetään huoli, että kesän marjasato, Suomen paras lähiruoka, kerätään talteen ja säilötään syötäväksi pitkän talven aikana.

Marjanmakuista kesänjatkoa toivottaen,
Timo Myllylä
Kuljetusesimies
Stora Enso Metsä

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.