Ruustinnan lähiruoka elintarvikeyrittäjälle

Suomen koko elintarvikesektori työllistää noin 300 000 ihmistä ja alalle ennustetaan kasvua.
Suomessa valmistetun ruuan osuuden lisääminen on niin yksittäisten kuluttajien, yrittäjien kuin koko valtion kansallinen etu. Lähiruuan tuotannon, jakelun ja käytön edistäminen on luonteva osa tätä tavoitetta.

Paikallisiin elintarvikealan yrittäjiin voidaan lukea mukaan ainakin alkutuottajat, jatkojalostajat, ravintolat ja ammattikeittiöt, ruokakaupat ja muut elintarvikkeiden myyntikanavat kuin myös elintarvikkeiden jakelusta vastaavat kuljetusalan yrittäjät. Nämä kaikki ovat tärkeitä lähiruokasektorin kehittymiselle, jonka strategisista linjauksista kunta- ja valtakunnantason päättäjät ovat vastuussa.

Innostuksesta ja kehittymishaluistaan huolimatta elintarvikesektorin osapuolet kamppailevat haasteiden keskellä. Varsinkin pienissä yrityksissä koetaan, että pelkästään oman erityisosaamisalueen (ruuan alkutuotanto tai jalostaminen) hallitseminen ei riitä, vaan monimutkaiset viranomaissäännökset, markkinoiden raaka kilpailu ja oma rajallinen jaksaminen huolettavat.

Ruustinnan lähiruoka -sivuston ylläpitäjä on Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän lähiruokahanke LaatuTuote. Keskeinen tavoitteemme on edistää Ylivieskan, Nivala-Haapajärven ja Haaapavesi-Siikalatvan seutukuntien elintarvikealan yrittäjien tuotekehitystä ja verkostoitumista. Tämä sivusto on yksi tiedotuskanavistamme, jonka kautta ilmoitamme ajankohtaisista opintomatkoista, seminaareista sekä muista elintarvikealan yrittäjille kiinnostavista tapahtumista. Sivulta löytyvät myös Haapaveden ammattiopiston marjanjalostamon yhteystiedot. Tarjoamme niin yrityksille kuin kotitalouksille mahdollisuuden jatkojalostaa omia tuotteitaan tiloissamme.

Lähiruokahankkeemme on olemassa toiminta-alueemme ihmisiä varten, ei ihmiset meitä varten. Toivottavasti tämä rohkaisee esittämään meille toivomuksia, millaisia työpajoja, matkoja tai tapaamisia meidän tulisi järjestää. Olemme käytössänne vuoden 2013 loppuun saakka, joten ottakaahan meistä hyöty irti!

Ruuan juurilta,

Anna-Mari Simunaniemi
Projektipäällikkö LaatuTuote-hanke

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.