Kesäistä ruokailoa mielelle ja kielelle

Heinäkuussa kasvukausi on kiihkeimmillään ja pihakasvustossa tapahtuvan muutoksen huomaa jo muutaman päivän poissaolon jälkeen.

Minulla itsellä on nyt ensi kerran aito mahdollisuus kokeilla oman puutarhapeukaloni löytämistä maalaismökissäni. Monille oman kasvitarhan, yrttiviljelmän ja marjapensaiden kasvatus on tuttua puuhaa ehkä jo vuosikymmenten takaa. Mutta uskon, että omassa sukupolvessani (30+) on paljon muitakin kaltaisiani, jotka ovat maalaisista juuristaan huolimatta jo osittain ehtineet vieraantuakin luontevasta suhtautumisesta hyötykasvien kasvatukseen. Siksi toivotankin lämmöllä (jota muuten toivoisin ylipäänsä meneillä olevaan kesään lisää!) tervetulleeksi innostavan, maanläheisen ja puoliuusavuttomille urbaaniaikuisillekin tajuttavan tiedotuksen luonnon- ja puutarhakasvien mahdollisuuksista.

Alkuun ei kannata lähteä havittelemaan liian suuria viljelmiä. Siksi iloitsenkin suuresti, kun voin pistää suuhuni ensimmäiset omat salaatinlehdet, olen oppinut hyödyntämään pihapiiristäni muutamia helposti tunnistettavia villivihanneksia sekä pääsin eilen multaamaan omin käsin istuttamani kokonaiset kahdeksan perunantaimea. Ei sen tartte olla suurta, kunhan näkee oman kädenjälkensä tuloksen ja saa onnistumisen kokemuksia! Varmasti uskaltaudun ensi keväänä kokeilemaan jotain haastavampaakin.

Koko ajan täydennettävä Ewäsarkistomme sisältää jo muutamia ideoita, kuinka tuttuja raaka-aineita voi hyödyntää omaksi ja lähipiirinsä iloksi. Viihtykää näin kesäaikaan mahdollisimman paljon ulkona, mutta toivottavasti jossain välissä ehditte lukaista tätäkin sivustoa sekä antaa kehittämispalautteita meille lähiruokahankkeissa toimiville!

/Anna-Mari

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.