Miksi Ruustinna?

Ruustinnan lähiruoka. Ai kun ihana nimi! Mutta mikä ihmeen ruustinna!? Tämän spontaanin huudahduksen olemme kuulleet monta kertaa kierrellessämme ornamenttilogoin varustettujen tuote-esimerkkiemme kanssa edistämässä lähiruuan ilosanomaa.

Ruustinna on yleissana, joka mielikuvissa johtaa "wanhaan hyvään aikaan". Se kuulostaa jotenkin tutulta, mutta kuitenkin pikkuriikkisen ylhäiseltä ja ihan tavallista tallaajaa hienommaltakin, olematta silti liian etäinen tai vieroksuttava. Sana sopii siis hyvin niihin mielleyhtymiin, joita lähiruuasta haluamme välittää.

Mutta on tämän ruustinna-brändin takana ihan todellinenkin tarina. Vuonna 1886 sai Haapavede pieni ja köyhä pitäjä Pohjois-Pohjanmaalla uuden rovastin, joka perheineen muutti paikkakunnalle. Eri vaiheiden kautta ruustinna Nora Pöyhönen, tuolloin jo aikakauteen nähden reilusti keski-ikäinen mone lapsen äiti, vakuuttui omien kokemustensa kautta kasvitarhan hoidon tervehdyttävistä vaikutuksista. Ruustinna innostui kasvitarhailusta niin, että halusi levittää oppia kansan syviin riveihin. 120 vuotta sitten (vuonna 1892) aloittivat ensimmäiset koululaiset ruustinnan kasvitarhakurssilla. Seuraavana vuonna kasvien viljelyn ja ruuanvalmistuksen opetusta alettiin antaa nuorille naisille, joiden kautta tietotaidon uskottiin parhaiten siirtyvän kotitalouksien hyödyksi.

Ruustinnan sinnikäs ja intohimoinen puutarha-alan kehittämistyö on kantanut, osin kirjaimellisestikin, hedelmää yli vuosikymmenten. Lähiruuan monista käyttömahdollisuuksista antakoon vinkkiä tämän päivän kuluttajillekin lista vuonna 1894 ruustinnan keittokoulussa valmistetuista ruokalajeista:

kaalikeittoa, kaalidolmaa, kaali- ja lihalaatikkoa, kaali- ja riisiryynilaatikkoa, maitokaalikeitto, hapankaalikeittoa, hapankaalimuhennosta, keitettyä kaalua voisulan kanssa, kaalipiirakaista, ruskeutettua kaalia, kaalimuhennosta, punakaalimuhennosta, punakaalisallaattia, keitettyä kukkakaalia voisulan kanssa, kukkakaalimuhennosta, kukkakaalikeittoa, keitettyä ruusukaalia voisulan kanssa, ruusukaalikeittoa, Wirsinkikaalia (savoijikaali) voisulan kanssa, sinikaalimuhennosta, sinikaalikeittoa, kyssäkaalimuhennosta, lanttulaatikkoa, ruskeutettuja lanttuja, lanttu- ja lihamuhennosta, keitetyitä särkiä ja lanttuja, naurislaatikkoa, porkkanalaatikkoa, porkkanamuhennosta, ruskeutettuja porkkanoita, pinaattilaatikkoa, pinaattimuhennosta, pinaattikeittoa, punajuurikeittoa, sillsallaattia, silpoherneitä voisulan kanssa, palkoherneitä voisulan kanssa, sokurihernemuhennosta, hernemuhennosta kuivatuista herneistä, hernekeittoa silavan kanssa, kuivatuista herneistä, hernekeittoa ilman lihaa kuiv. herneistä, papumuhennosta tuoreista pavuista, mangoldimuhennosta, lihakeittoa kasviksista tehtyjen mykyjen kanssa, vihreä keittoa, keittoa maidosta ja vihanneksista, kalakeittoa dillin ja persiljan kanssa, munahyytelöä ruoholöökin kanssa, tuoretta lihaa ja kalaa dilli- ja piparuutikastikkeen kanssa, rabarberikeittoa, rabarberipuuroa, rabarberihilloa, karviaismarjapuuroa, viinimarjapuuroa, mansikkapuuroa, puolukkapuuroa, keitettyjä omenia, mustikkapuuroa, karpalopuuroa, veskunapuuroa, leipä- ja puolukkalaatikkoa, rabarberia sagoryynin kanssa, karviaismarjakeittoa, viinimarjakeittoa, mustikkakeittoa, karpalokeittoa, lehtisallaattia, kurkkusallaattia, sienipalleroita, sienikeittoa, paistetuita sieniä, sieni- ja kaalilaatikkoa, sienimuhennosta, suolatuita sieniä löökin kanssa

(ei ne tähän loppuneet, mutta tutkailkaa loput hengästyttävästä listasta Pöyhönen, Anja: Sata vuotta ruustinnan koulua, 1992)

Anna-Mari Simunaniemi
projektipäällikkö LaatuTuote-hanke
FT, laillistettu ravitsemusterapeutti

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.