Lisäaineet: Hyvää vaiko pahaa?

Lisäaine jo sanana saa usealle mieleen negatiivisia ajatuksia. Useimmiten lisäaineet mielletään huonoiksi asioiksi, pakkausmerkinnöissä vilisee e-koodeja ja muita vaikeasti ymmärrettäviä sanoja.

Miksi sitten lisäaineita käytetään? Lisäaineita käytetään elintarvikkeissa mm. lisäämään niiden säilyvyyttä, makua, väriä, rakennetta tai muuta ominaisuutta.  Lisäaineallergiat ovat harvinaisia ja ne ovat yleisimpiä aikuisilla kuin lapsilla. Yleensä allergiat ovat yleisimpiä yliherkillä ihmisillä, joilla on jokin muukin allergia. Tutkimuksien mukaan lisäainepelko on aiheeton ja ne ovat useimmiten tutkitumpia ja turvallisempia kuin luonnonaineet. Esimerkkinä tästä voitaisiin ottaa vaikkapa puolukka, joka sisältää luonnostaan bentsoehappoa, jota käytetään myös lisäaineina. Tästä voidaankin päätellä, että kaikki lisäaineet eivät välttämättä aina ole huonoja vaan niitä tarvitaan elintarvikkeissa. Olen koonnut linkin takaa löytyvään tiedostoon lisätietoja lisäaineista, toivottavasti nämä hieman selventäisivät asiaa.

Linkki:

http://www.ruustinnanlahiruoka.fi/sites/default/files/opintomateriaalit/...

Regina Kahlos

LaatuTuote-hanke, Haapaveden ammattiopisto 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.