Pakkausmerkinnöistä selkoa

Pakkausmerkinnät, nuo pienellä kirjoituksella kirjoitetut asiat, joista ei millään saa selvää. Onko se oikein? Entä mitä tarkoittaa parasta ennen- päiväykset, tuotteen alkuperämerkinnät ja monet muut asiat, mitä pakkauksista löytyy. Otin asiasta hieman selkoa ja tässä niistä tuloksia.

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen on tarkoitus auttaa kuluttajaa. Jotta pakkausmerkinnät todella hyödyttäisivät elintarvikkeen ostajaa, on niiden oltava helposti havaittavia, luettavia ja ymmärrettäviä. Pakkausmerkinnät eivät saa johtaa kuluttajaa harhaan ja niiden on oltava totuudenmukaisia sekä voimassa olevien säännösten ja määräysten mukaisia. Tähän on koottu tärkeimpiä asioita pakkausmerkinnöistä ja säilytysajoista yms. Lähteenä on käytetty Eviran ohjeita 17005/4.

-Kaikkia elintarvikkeita koskevat pakkausmerkintävaatimukset on esitetty kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksessa elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä (1084/2004, muutokset 724/2007 ja 1224/2007).
-Merkintöjen tulee antaa kuluttajalle riittävästi tietoa tuotteista, jotta hän pystyisi tekemään tietoisia valintoja ostotilanteessa ja valitsemaan itselleen soveltuvia tuotteita. Tämä edellyttää, että merkinnät ovat niin selkeät, että normaalin näkökyvyn omaava henkilö pystyy lukemaan ne vaivatta ja ilman apuvälineitä samalla tavoin kuin lukisi sanomalehteä tai kirjaa.

Pakolliset pakkausmerkinnät

 1. elintarvikkeen nimi
 2. ainesosaluettelo ja tarvittaessa tiettyjen ainesosien määrä
 3. sisällön määrä
 4. vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta
 5. valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi, toiminimi tai aputoiminimi sekä osoite
 6. alkuperämaa, jos sen puuttuminen voi johtaa ostajaa harhaan
 7. elintarvike-erän tunnus
 8. säilytysohje tarvittaessa
 9. käyttöohje tarvittaessa
 10. varoitusmerkintä tarvittaessa
 11. elintarvikkeen alkoholipitoisuus, jos se nestemäisessä elintarvikkeessa on yli 1,2 tilavuusprosenttia ja kiinteässä elintarvikkeessa enemmän kuin 1,8 painoprosenttia

Pakkausmerkintöjen oikeellisuus
- Pakkausmerkinnät eivät saa johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen ominaisuuksien, koostumuksen, luonteen, määrän, alkuperän, valmistus- tai tuotantomenetelmän tai muun vastaavan seikan suhteen.
- Pakkausmerkinnöissä ei saa ilmoittaa elintarvikkeella olevan sellaisia erityisiä vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei    ole tai joiden suhteen se ei poikkea muista vastaavista elintarvikkeista.

Merkintöjen selvyys ja havaittavuus
- helposti havaittavia
- riittävän isokokoisin kirjaimin tehtyjä
- helposti luettavia
- ymmärrettäviä
- pysyvällä tavalla tehtyjä
- niitä ei saa peittää, hämärtää tai katkaista millään muulla kirjallisella tai kuvallisella esityksellä

Ainesosan määrän ilmoittaminen
-    ainesosa mainitaan elintarvikkeen nimessä (esim. mansikkajogurtista on ilmoitettava sen sisältämän mansikan määrä)
-    ainesosa yhdistetään elintarvikkeen nimeen (esim. Janssonin kiusauksesta tulee ilmoittaa kalan määrä ja kaalikääryleestä lihan määrä)
-    ainesosaa korostetaan pakkausmerkinnöissä sanoin, kuvin tai muulla tavalla (esim. voilla leivotuksi ilmoitetusta pullasta tulee ilmoittaa voin määrä ja hedelmäiseksi väitetyistä myslistä hedelmän määrä)
-     ainesosa on elintarvikkeessa olennainen ja erottaa sen muista tuotteista, joiksi elintarviketta nimen tai ulkonäön vuoksi voisi muutoin luulla. (Esim. ryynimakkarasta, laukkamakkarasta ja verimakkarasta lihan määrä ja majoneesista öljyn määrä)

Ainesosan määrää koskeva merkintä
-    Ainesosan määrä tulee ilmoittaa ainesosan käyttöhetken mukaisesti prosentteina kaikkien käytettävien ainesosien yhteismäärästä.
-    Merkinnässä ilmoitettujen määrien tulee vastata mainitun ainesosan tai ainesosan      ryhmän keskimääräisiä määriä. Tällä tarkoitetaan määrää, joka saadaan noudattamalla  valmistusohjetta ja hyvää valmistustapaa sekä ottamalla huomioon valmistuksessa esiintyvät tavanomaiset vaihtelut.
-    Merkintä on tehtävä elintarvikkeen nimen yhteyteen tai ainesosaluetteloon kyseisen ainesosan kohdalle.

Elintarvikkeiden alkuperämerkinnät
-    Elintarvikkeiden pakkausmerkintäsäädökset edellyttävät, että pakkauksessa ilmoitetaan valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi ja osoite.
-    Lisäksi on ilmoitettava tarkemmat tiedot alkuperästä, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen todellisen alkuperän suhteen.
-    Tämän tarkoituksena on varmistaa, ettei ostaja oleta elintarvikkeen olevan suomalaista alkuperää, jos se on valmistettu muualla tai tuotu Suomeen muualta.

Vähäinen valmistus ei muuta oleellista ainesosaa kotimaiseksi
-    Sellaiset elintarvikkeet, joiden oleellinen raaka-aine on ulkomaista alkuperää, ja joiden valmistuskäsittely Suomessa on vähäistä, eivät muutu alkuperältään suomalaisiksi, vaikka niiden valmistusmaa tällöin onkin Suomi.
-    Näissä tapauksissa raaka-aineen alkuperämaa tulee ilmoittaa, jos sen puuttuminen voi harhaanjohtaa ostajaa.
-    Esim. Suomessa paistetun ulkomaisen leivän tai Suomessa pakatun ulkomaisen maidon alkuperä on ilmoitettava.
-    Muutoin alkuperän ilmoittaminen ei yleensä ulotu ainesosatasolle asti. Näin ollen esimerkiksi ulkomaisista juustoista valmistetussa sulatejuustossa ei tarvitse ilmoittaa juustojen alkuperämaata.
-    Sen sijaan ulkomaisen juuston, joka raastetaan ja pakataan Suomessa, alkuperä on ilmoitettava, koska kyse on vähäisestä valmistuksesta.

Vähimmäissäilyvyysaika ja viimeinen käyttöpäivä (-ajankohta)
-    Mikrobiologisesti helposti pilaantuvien tuotteiden pakkauksiin on merkittävä viimeinen käyttöpäivä tai  käyttöajankohta.
-    Päiväys merkitään päivänä ja kuukautena ja haluttaessa myös vuosilukuna.
Viimeisen käyttöpäivän jälkeen elintarviketta ei saa enää myydä eikä käyttää myöskään myytävän tai tarjottavan elintarvikkeen valmistuksessa.
Mikrobiologisesti helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esim. pastöroimaton maito ja kerma, kypsyttämätön juusto, tuore liha, jauheliha, kypsentämättömät lihavalmisteet, tuore kala ym. lämpökäsittelemättömät tuotteet ja sellaiset tuotteet, joiden säilyvyyttä ei ole varmistettu lämpökäsittelyn tai säilöntäaineiden avulla.

Parasta ennen -päiväysmerkintä (vähimmäissäilyvyysaika)
Jäljempänä mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta muiden elintarvikkeiden kuin mikrobiologisesti helposti pilaantuvien (siis myös ”tavallisten” helposti pilaantuvien) pakkauksissa on oltava merkittynä ajankohta, johon asti ainakin tuote asianmukaisesti säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet.
-    Tuotetta voidaan pitää myynnissä tai käyttää vielä tämän parasta ennen - ajankohdan jälkeenkin edellyttäen, ettei sen laatu ole oleellisesti heikentynyt.
Ajankohta merkitään ilmaisun ”parasta ennen” jälkeen seuraavasti:
-    Päivänä ja kuukautena, jos elintarvikkeen säilyvyys on enintään 3 kuukautta
-    Kuukautena ja vuotena, jos elintarvikkeen säilyvyys on enemmän kuin 3 kuukautta, mutta enintään 18 kuukautta
-    Vuoden tarkkuudella, jos elintarvikkeen säilyvyys on enemmän kuin 18 kuukautta
Elintarvikkeet, joihin ei tarvitse merkitä parasta ennen – päivämäärää
-    tuoreet marjat, hedelmät, kasvikset ja sienet, joita ei ole kuorittu, pilkottu eikä muulla tavalla käsitelty; tätä poikkeusta ei sovelleta ituihin eikä muihin vastaaviin tuotteisiin
-    täysmehut, nektarit, mehut, virvoitusjuomat ja yli 1,2 tilavuus % alkoholia sisältävät juomat, jotka on tarkoitettu suurtalouksille ja jotka on pakattu suurempiin kuin 5 litran pakkauksiin
-     leipomotuotteet ja leivät, jotka ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne tavallisesti nautitaan yhden vuorokauden kuluessa
-     etikka
-     suola ja suolavalmisteet
-     sokeri
-     makeiset, jotka koostuvat lähes yksinomaan maustetuista tai värjätyistä sokereista
-     purukumi ja muut vastaavat pureskeltavat elintarvikkeet
-     jäätelön annospakkaukset
Pakkaamattomat elintarvikkeet
-    Pakkaamattomia tuotteita on myynnissä mm. torilla ja kaupan irtomyyntitiskillä.
-    Pakkaamattomista elintarvikkeista pitää lain mukaan olla tiedossa tuoreen kalan alkuperämaa, pyyntialue ja -päivä, jauhelihaan käytetty eläinlaji ja seossuhde, alkuperämaa, maininta varastoinnista pakastettuna sekä kasviksista alkuperämaa ja laatuluokka.
-    Pakkaamattoman elintarvikkeen elintarvike-erän tunnus ja tarvittaessa kirjain ’L’ on merkittävä kuljetuspakkaukseen, -astiaan tai –laatikkoon tai jos tällaista ei ole, kaupallisiin asiakirjoihin

LÄHDE: Evira, Pakkausmerkintäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille

Regina Kahlos,

LaatuTuote-hanke, Haapaveden ammattiopisto

Lisää uusi kommentti

Plain text

 • HTML merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.