Muttia massuun!

Syödään muttia, sitä mukavaa perinneruokaa! Tällä ruoalla on myös toinen nimi, pepu.  Eri paikkakunnalla ja jopa kylän eri taloissa on toiset puhuneet aina mutista, toiset vannoneet pepun puolesta. Meilläpäin sitä on aina sanottu kuitenkin mutiksi. Pepu on joissain perinneruokaohjeissa paistettu pannulla keittämisen jälkeen. Taitaa olla jokaisella keittäjällä kuitenkin aina omat ohjeensa ja pienet vinkkinsä tämän herkun teossa.  Mummolassa muttia tehtiin aina pyhäaamuisin. Tätini neuvoivat minulle tämän pöperön valmistamisen, ja nyt minäkin sen osaan. Haluan jatkaa tätä perinnettä, ja oppia tekemään myös muita maukkaita perinneruokia.

Muistan, kun lapsena isä keitteli muttia ja teki niin mieli sekoittaa sitä kattilaa, mutta ei saanut. Kerran taisin sekoittaa salaa, ja jäin tietenkin heti kiinni itse teosta. Ehkäpä lapsuuden kokkailut ja hästääminen keittiössä onkin peruja nykyiselle ammatille ja rakkaalle harrastukselleni, kokkailulle.

Mutti tehdään siis ohrajauhoista. Se käy tarjottavaksi sekä aamupalaksi, lounaaksi että päivälliseksi. Se on herkullinen ja täyttävä perinneruoka.  Muttia maistatamme sekä myymme myös tulevana viikonloppuna 21. Waltakunnallisilla Weteraanikonepäivillä Oulaisissa.  Samalla on mahdollisuus äänestää rakkaan perinneruokamme ”oikesta nimestä”, onko se muttia vaiko sitä pepua? Tervetuloa!

Tässä ohje vielä lukijoille. Kokeilkaa ja nauttikaa! Ohje on Anni-tätini.

n. 1,5 l vettä

n. 3l paikallisia sopivan karkeita ohrajauhoja

1rkl suolaa

n. 50g voita

 

Vesi laitetaan kiehumaan kattilaan. Lisätään myös hieman suolaa mausteeksi, sekä voita, jottei jauhot ota pohjaan.  Kiehuvaan veteen lisätään jauhot varovasti.  Jauhot jäävät ilmavasti veden päälle, ja vesi saa kiehua kattilan keskeltä, sekä reunoilta. Annetaan muhia tunti ilman sekoittamista.  Kun tunti on kulunut, sekoitetaan myötäpäivään niin kauan , että tulee ”pöperöä”. Tarjoillaan voinokareen kanssa. 

 

Sirja-Leena Mustapää

kokki

LaatuTuote-hankkeen kesätyöläinen

 

 

Kommentit

Meillä Ilomantsissa muttia kutsuttiin nimellä: Tilli

Sivut

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.