Pieni juttu lähiruokapäivistä

Kevään aikana Haapaveden ammattiopiston palvelu- ja luontoalan yksikön Noran ruokalassa on järjestetty lähiruokalounaita. LaatuTuote-hanke on ollut mukana suunnittelemassa teemapäiviä. Tarkoituksena on saada asiakkaille monipuolista tietoa lähi- ja luomuruoasta sekä tarjota maittavaa ruokaa. Pääasiassa lähiruokalounaalla on tarjottu lämmin keitto ja runsas salaattibuffet.  Linjastoon on kerätty laaja skaala lähialueen kasviksia ja muita tuotteita. Tietysti tarjolla on ollut myös lihaa, kalaa, kananmunaa sekä erilaisia juustoja. Proteiinin saanti on taattu, ja komponenttimme ovat olleet hyvin monipuolista.Oppilaitoksen omalta puutarhalta on toimitettu tuotteita satokauden edistymisen mukaan. Syyslukukaudella on mahdollista saada linjastolle tarjolle lisää sesonkiherkkuja, kuten kaali, porkkana, lanttu, erilaiset yrtit ym.

Ehdin itse olla töissä muutaman kerran lähiruokapäivänä. Mielestäni tämä päivä veti paljon porukkaa, ruokaa meni kaupaksi hyvällä tahdilla. Kiirettäkin piti, ja päivän aikana sai juosta moneen otteeseen. Oli todella mukavaa, kun sai laittaa linjastoa viimeisen päälle kauniiksi, ja panostaa visuaaliseen puoleen, sekä leikkiä väreillä. Ja ne värit tulivatkin itsestään ruokaherkuista. On tärkeää, että asiakas saa ensin syödä silmillään, sitten nauttia siitä taideteoksesta omalla lautasellaan.  Suosittelen tällaista tempausta järjestettävän jokaisessa yrityksessä, missä on vähääkään siihen mahdollisuutta. Uskon vahvasti, että tällaiset teemapäivät kasvattavat suosiotaan koko ajan.  Tämä on oiva tapa antaa ”maallikolle” tietopaketti lähiruoasta, sekä poistaa ennakkoluuloja siitä kuuluisasta pupunruoasta.

Haastattelin Noran keittiön emäntää Tiina Tarvaista liittyen lähiruokapäivään. Hän on ollut muun keittiöväen kanssa päävastuussa ruoanlaitosta, esillepanosta sekä tarjoilusta. 

 

Kyselin Tiinalta, millaisena hän koki lähiruokapäivät, ja miten hän kokee päivät emännän näkökulmasta kaikkinensa.

-          Lähiruokapäivä on kerännyt suuren määrän asiakkaita, ja se osoittautui odotettua suositummaksi, kertoo Tiina. Kävijämäärä on ollut hieman runsaampaa kuin tavallisesti lounasaikaan ja keväällä järjestettyyn  puutarhapäivään liittyvä lounasbuffet keräsi kävijäennätyksen. Silloin tarjolla oli muun muassa chili-tomaattikeittoa,  Ollilan tilan meetwurstirouhetta, luomu-munaveneitä, kesäniittysalaattia, sekä runsaasti kasviksia  koulutilan puutarhalta ja lähiseudulta.  

 

-          Lähiruokapäivänä keittiöllä on ollut kiirettä, kun kolmen hengen voimin hoidetaan ruoanlaitto, kassa, esillepano, tarjoilu, tiskit ym.  Tulevaisuudessa toivoisin, että lähiruokapäivään tulisi mukaan esimeriksi oppilasryhmä opettajineen.  Se olisi heille hyvää oppia, jos he saisivat olla mukana tekemässä ja laittamassa. Voisimme panostaa entistä paremmin siihen, että tuotteita olisi koko ajan tarpeeksi tarjolla. Ja tärkeää olisi panostaa enemmän myös linjaston visuaaliseen puoleen.

-          Kokonaisuudessaan tämä on ollut tosi positiivinen juttu.  Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä ja innostuneita jatkossakin.  Varsinkin oppilailta ja henkilökunnalta saimme paljon positiivista palautetta, ja päivä oli heidän mielestä mukavaa ja raikasta vaihtelua ”peruslounaalle”.

-          Jotkut asiakkaat olivat alkuun hieman ennakkoluuloisia, varsinkin raavaat työmiehet jotka vähän kyseenalaistivat, saako pelkällä keittolounaalla vatsansa täyteen.  Mutta kaikki olemme saaneet kylläiseksi, ja osa näistä epäilijöistä tuli puoleksi anteeksipyytämäänkin ja kiittämään maittavasta ruoasta. Toivottavasti pystymme jatkamaan tätä teemaa myös syksyllä. Se vaatii jonkin verran lisäresursseja sekä sitä työvoimaa, mutta uskon että se toteutuu ja näemme syksyllä herkullisen lounaan merkeissä, toivottaa Tiina.

 

Kiitokset Tiinalle haastattelusta!

teksti: Sirja-Leena Mustapää

kokki, LaatuTuote-hankkeen kesätyöläinen

 

 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.