Juhannusterveiset!

Keskikesän juhla lähestyy. Mitä tuleekaan mieleen meidän yhteisestä juhlastamme, juhannuksesta. Yötön yö, järvimaisema, mökki, juhannuskokko- ja taiat, kukkia tyynyn alla. Kaikilla on omat perinteensä. Se mikä yhdistää meitä varmasti yhteen juhannuksena, on ruoka. Mitä sinä meinaat kokata? Kesäisiä grilliherkkuja? Ehkäpä juustokeittoa? Makkaraa ja perunasalaattia? Itse ajattelin valmistaa hyvää grilliruokaa. Kanaa, erilaisia juustoja, herkkusieniä, kasviksia.  Siihen jokin raikas salaatti, ehkä mansikoista ja villiyrteistä, nam. Tein valmiiksi jo juhannusjuoman viinimarjanlehdistä ja raparperinpaloista. Se odottaa siellä nauttijaansa.
Toivotaan, että säät suosivat, ja voimme valmistaa ruokaa kesäterassilla ulkosalla.  Sieltä luonnon omia mausteita ruoan sekaan. Voikukkaa, suolaheinää, siankärsämöä oman mielikuvituksen mukaan.  Kannattaa kokeilla! 
Tässä pari ohjetta juhannuksen ruoanlaittoon. Lisää vinkkejä löydät Ruustinnan Lähiruoka – ryhmästä Facebookissa sekä tämän sivuston Ewäsarkistosta.  Sen myötä toivotan kaikille hyvää juhannusta, sekä paljon hyvää oloa ja auringonpaistetta yöttömään yöhön!

Sirja-Leena Mustapää
kokki, LaatuTuote-hankkeen kesätyöläinen

Marinoitu leipäjuusto-itusalaatti n. 100g annos

1 osa leipäjuustoa
1 osa mungpavun ituja
1 osa sellerin vartta
1 osa kesäkurpitsaa tai tuorekurkkua
1 osa punaista paprikaa
vastapuristettua sitruunan mehua
maun mukaan sokeria ,suolaa, mustapippuria
runsaasti tilliä hakattuna, tai muita yrttejä, kuten persilja, suolaheinä, herneenverso

Sekoita sokeri ja suola sitruunan mehuun ja laita juuston ja tillin kanssa marinoitumaan.
Viipaloi sellerinvarsi alle sentin viipaleiksi.
Kuutioi kesäkurpitsa, samoin paprika.
Yhdistä kaikki aineet ja sekoita salaatiksi.
Nauti salaattipöydässä, kalaruuan lisäkkeenä tai sellaisenaan vaikkapa ruisleivän kanssa.
(ohjeen kehitteli Eija Staudinger / LaatuTuote)

Kesäinen juoma

5l vettä
5l mustaherukanlehtiä
2 raparperin vartta (pilko paloiksi)
500g sokeria
25g sitruunahappoa (apteekista)
jääpaloja

Huuhtele mustaherukanlehdet sekä raparperit ja laita isoon kattilaan tai ämpäriin. Ripottele päälle sitruunahappo. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada herukoiden ja raparperien päälle. Anna hautua seuraavaan päivään. Siivilöi juoma seuraavana päivänä. Lisää sokeri ja sekoita. Laita kylmään odottamaan juhannusvieraita. Koristele juoma ennen tarjoilua mustaherukanlehdillä ja raparperinpaloilla. Jos haluat juomaan lisää hapokkuutta, voit lisätä kivennäisvettä.  Kesäjuoma säilyy parikin viikkoa pullotettuna. Voit myös pakastaa juoman. 

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.