Lähiruokaa, tottakai!

MMM:n tiedotustilaisuus hallituksen luomu- ja lähiruokaohjelmista sekä elintarviketurvallisuusselonteosta päättyi hetki sitten. Verkkolähetys oli onneksi suorana nähtävissä myös muualla Suomessa, joten pääsen hetimmiten referoimaan kuulemaani.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio esitteli ohjelmien sisältöä. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tulevalla kaudella 2014-2020 luomu ja lähiruoka ovat keskiössä. Lähiruuan tarkan puuttumisen takia sen tilastointi on haastavaa eikä tarkkoja kulutus- tai tavoitelukuja ei voida esittää. Luomutuontannon osuuden tulisi ohjelman mukaan kasvaa 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Erityisesti luomu- ja lähiruuan kulutuksen kasvua odotetaan julkisissa keittiöissä, joiden tarvitsemat raaka-ainemäärät ovat suuria kotitalouksiin verrattuna. Valtakunnasta löytyy jo hyviä kunnallisen ruokapalvelun esimerkkejä onnistuneista lähi- ja luomuruokahankinnoista, mutta yhä kuntapäättäjien tahtotilasta riippuu lähialueen tuotteiden ja palveluiden hankintaan kannustavien hankintastrategioiden luominen.

Hankintalainsäädännön säätelemistä julkisista hankinnoista tarvitaan lisää koulutusta niin hankinnoista päättäville kuin yrittäjille. Jaana Husu-Kallion mukaan hankintaosaaminen tarkoittaa sekä asiatietoa että rohkeutta edistää oman alueen taloutta ja työllisyyttä myös kunnallisten ruokahankintojen kautta!

Lähiruokaohjelmassa toivotaan lyhyiden ruuantoimitusketjujen kautta saatavan lisää kuluttajaystävällistä läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä. Alkutuotannon ja koko ruokaketjun arvostuksen lisääminen on edellytys sille, että hyvään, tuoreeseen, maistuvaan ja ruokaperinnettä kunnioittavaan ruokaan tahdotaan panostaa myös taloudellisesti. Husu-Kallio korosti esittelyssään ruokakulttuurin olevan suomalaisille itseisarvo, jonka tukeminen on yhteinen etumme.

Tulevina vuosina lähiruualla näyttäisi siis menevän entistä paremmin, mikäli ohjelma kantaa ja se onnistutaan siirtämään käytännön toimenpiteiksi. Pelkillä ohjelmilla ja strategioilla ei yhtään elintarviketta tuoteta, mutta tällaiset valtiovallan taholta tulevat linjaukset antavat selvän signaalin, että lähiruokatoimijoiden, myös ja ennen kaikkea pienimuotoisten yritysten, edellytyksiä halutaan parantaa.

Lähiruokahankkeen vetäjänä olen oikein iloinen tämän ohjelman julkistamisesta. Tästä on hyvä jatkaa Oulun Eteläisen alueella jo hyvin etenevää ruoka-asenteen muokkausta!

kirjoittaja Anna-Mari Simunaniemi

projektipäällikkö LaatuTuote-hanke

 

 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.