Keväisiä puutarhavinkkejä

Haapaveden ammattiopiston puutarhalinjavastaava Marita Töllin puutarhavinkkejä on tänä keväänä julkaistu Ruuan juurilla-palstallamme Pyhäjokiseutu-lehdessä. Tässä Maritan vinkit kokonaisuudessaan. Ilo irti puutarhassa!

Muistakaa myös toukokuun 24. päivä järjestettävä lähipuutarhapäivä Haapavedellä Ruustinnan Puutarhapuodissa, jonne saapuu vieraaksi puutarha-asiantuntija Sonja Lumme.

Tammikuun puutarha
Eletään sydäntalvea ja lumipeite suojaa puutarhan kasveja. Mustikkamäen sääasemalla on lunta 31 cm. Paksusta lumipeitteestä on sekä hyötyä että haittaa. Pakkaskeleillä lumi on tärkeä suoja kasveille ja sitä voi lapioida arimpien köynnösten ja kasvien tyville pehmeäksi peitteeksi.  Paksu lumimassa oksilla varsinkin suojasäällä saattaa katkoa oksia pensaista ja puista. Nyt on aika ulkoiluun ja lumen varisteluun hennoilta oksilta ja kasvihuoneen lappeelta. Samalla kannattaa tarkastaa omenapuiden suojaverkot jänisten varalta. Lumen tamppaus rungon ympäriltä estää myyrien pääsyn syömään maukasta kuorta.
Adventin aikana paistoi useana päivänä aurinko ja se lupaa hyvää satoa seuraavalle vuodelle vanhan sananlaskun mukaan. Tilataan siemenluetteloita ja luetaan puutarha-alan lehtiä. Tulevan kesän vihannesmaa ja puutarha kukoistaa mielessämme, kun valitsemme hyviksi koettuja vanhoja ja mielenkiintoisia uusia siemeniä ensi vuoden vihannesmaan ja kesäkukkapenkkien kylvöksiin. Nautitaan talvisesta luonnosta ja haaveillaan kauniista kesästä.

Helmikuun puutarha
Helmikuussa on viherkasvien keväthuollon aika. Pienempiä viherkasveja voi käyttää suihkussa ja isommista pyyhkiä pölyt lehdiltä. Siten ne hyötyvät parhaiten helmikuun valoisista päivistä. Juuriston täyttäessä multatilan, on hyvä istuttaa viherkasvi suurempaan ruukkuun. Uuden mullan lisääminen viherkasvin tyvelle voi virkistää kasvua. Liian suuriksi kasvaneita kasveja voi leikata ja samalla ottaa pistokkaita.
Helmikuussa hyvä suojata nuoret ikivihreät kasvit kevätauringolta säkkikankaalla tai havuilla. Nyt on aika leikata koivun, vaahteran tai kirsikan oksia, sillä myöhemmin keväällä niistä vuotaa mahlaa.
Ilahduta ystävääsi tulppanikimpulla!

Maaliskuun puutarha
Kasvihuoneissa on alkanut kesä: kurkut ja tomaatit ovat kasvamassa ja kylvetään ja ruukutetaan ryhmäkasveja. Maaliskuun aurinko lämmittää jo mukavasti ja tarkenee T-paitasillaan.
Ota pistokkaita viherkasveista, talvehtineista pelargoneista ja verenpisaroista, ja istuta vanhat kasvit uuteen ruukkuun.
Kylvä purjoa, selleriä ja esikasvatuksen vaativia ryhmäkasveja kuten orvokkia ja ahkeraliisaa. Puutarhoilla ja kukkakaupoissa on myynnissä erilaisia pistokkaita, joita innokas kotipuutarhuri voi istuttaa kasvamaan valoisalle ikkunalle.
Pihalla kannattaa tarkistaa ikivihreiden kasvien varjostussuojat, että ne ovat pysyneet paikoillaan. Suojasäällä voi aloittaa kuusiaidan ja omenapuiden leikkauksen. Jos marjapensaiden tyvet paljastuvat, voi niitäkin leikata.
Maaliskuun hohtavat hanget kutsuvat!

Huhtikuun puutarha
Kovat yöpakkaset ovat tänä keväänä kestäneet normaalikevättä pitempään ja lunta on yli 40 senttimetriä.
Odotettavissa on suuret tulvat, jos kevätsäät lämpenevät nopeasti. Jäätikkö nurmialueella tietää sitä, että nurmessa on myöhemmin jääpoltetta ja vaatii lumien sulamisen jälkeen nurmikon uudistamista. Aikaisin lumen alta paljastuvia perennoja kannattaa suojata havuilla.  Myös routa saattaa nostattaa perennoja ylös – ne kannattaa painaa varovasti takaisin.
Omenoiden ja marjapensaiden kevätruiskutus on ajankohtaista ennen silmujen puhkeamista. Nyt on helppo leikata omenapuita kestohangelta ja samalla nauttia kevätpäivän lämmöstä. Myös koristepensaiden leikkaus lumen sulamisen jälkeen on ajankohtaista.
Valon lisääntyessä aloitetaan viherkasvien lannoitus ja koulitaan taimia valoisalle ikkunalle.
Huhtikuussa voi vierailla kasvihuoneilla ja puutarhamessuilla kesän trendejä haistelemassa.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.