Kiireetöntä joulua

Kiitos kuluneesta vuodesta 2012!

LaatuTuote-hanke on tämän vuoden aikana ollut mukana monenlaisessa elämyksessä. Olemme muun muassa järjestäneet opintomatkat Gastro-messuille, Frantsilan yrttitilalle sekä ELMA-maaseutumessuille. Matkat ovat sujuneet hyvässä tunnelmassa ja lisääkin niitä on toivottu. Olemme myös itse esitelleet toimintaamme lukuisissa yleisötapahtumissa, esimerkiksi puutarhamessuilla Oulussa, Lasten maatalousnäyttelyssä Kärsämäellä ja Sadonkorjuumarkkinoilla Haapaveden ammattiopiston Noralla. Lähiruokatuotteiden esittelytilaisuudet ovat osoittautuneet hyväksi hyviksi paikoiksi kohdata mahdollisimman monta lähiruuasta kiinnostunutta kuluttajaa. Ruuan alkuperä ja tuotantoketjun pituus pellolta pöytään puhuttavat, toivottavasti näyttäytymisemme ovat edistäneet jo vallitsevaa positiivista suhtautumista oman alueen tuotteita kohtaan!

Laajojen yleisötapahtumien lisäksi hankkeemme on järjestänyt seminaareja julkisiin hankintoihin ja sitä säätelevään hankintalainsäädäntöön liittyen. Ylivieskan ja Oulaisten seminaarit saavat toivottavasti jatkoa myös ensi vuonna, sillä julkiset toimijat ovat erittäin merkittäviä ostajia myös lähiruualle, mikäli tuotteiden tarjoajat ja tuotteita tarvitsevat toimijat kohtaavat taloudellisesti kannattavalla tavalla. Tämä on suuri haaste, jossa taloudellisten realiteettien ja hankintalain vaatimusten lisäksi on asenteilla ratkaiseva asema.

Monien vuoden hanketapahtumien joukosta nousee kuitenkin ehkä yksi mieleenpainuvin elämys: Käpylän Kekri-ilta Oulaisissa. Yhdessä Wanha Woima ry:n naiswoiman kanssa järjestämämme pitoilta perinneruokineen vanhasta kyläkoulusta kunnostetussa juhlasalissa keräsi tuvan täyteen illallisvieraita. Kokemus osoitti, että ruokaperinteen vaaliminen on ihmisille nyt tärkeää ja tällaisten tempausten avulla voidaan paikallisruuan imagoa kohottaa entisestään.

Tämän lyhyen pääpiirteittäisen vuosikuvauksen avulla haluan osoittaa, että lähiruuan käyttöä ja tunnettavuutta voidaan edistää monin keinoin. Yksi yleisötilaisuus tai yksittäinen seminaari eivät toki muuta kokonaisuutta merkittävästi, mutta näistä pienistä punnerruksista keräämme toivottavasti toimintakauden aikana lisää voimaa alueemme ruokatuotannon ja -yrittäjyyden aseman tukemiseksi.

Vuonna 2013 on luvassa monenlaista mielenkiintoista, joten aiheesta kiinnostuneiden kannattaa seurata uutisointiamme joko tältä sivustolta, Facebookissa Ruustinnan lähiruoka-yhteisössä sekä Pyhäjokiseudussa ilmestyvältä Ruuan juurilla-palstalta. Luvassa on ainakin lisää opastusta hankintalainsäädännöstä kuntapäättäjille sekä yrittäjille, villiyrttien keruuta ja käyttöä valaisevia työpajoja, näkyvyyttä yleisötapahtumissa sekä mahdollisesti lisää lähiruokamatkoja. Mikäli emme hoksaa järjestää jotain, minkä koet tärkeäksi ja kiinnostavaksi, meille saa aina laittaa toimintaehdotuksia. Olemmehan alueemme asukkaita varten eikä toisin päin!

Hankkeen puolesta toivotan joulurauhaa kaikille Ruustinnan lähiruuan lukijoille!
Anna-Mari Simunaniemi
projektipäällikkö LaatuTuote-hanke

 

 

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.