Uskallanko mukaan hankintakilpailuun?

Hankintalainsäädäntö (Hankintalaki 5 §) säätelee julkisin varoin tehtäviä hankintoja. Julkisia toimijoita ovat esimerkiksi kunnat ja kuntayhtymät sekä valtio kuin myös julkisin varoin rahoitettavat hankkeet. Tiettyjen euromääräisten raja-arvojen ylittävät ostokset on markkinaoikeuteen joutumisen uhalla kilpailutettava, oikein suuret hankinnat jopa EU-tasolla. Julkisten hankintojen periaatteina ovat tasapuolisuus ja syrjimättömyys, kilpailutus, avoimuus, suhteellisuus sekä taloudellisuus ja suunnitelmallisuus ympäristönäkökulmat huomioiden. Kilpailutuksen tarkoituksena on tehostaa julkisten varojemme käyttöä, edistää laadukkaiden ja järkevien hankintojen tekemistä sekä varmistaa kaikkien toimijoiden yhdenmukainen mahdollisuus jättää tarjouksia.

Hankintalain tavoitteena on avata julkisten hankintojen markkinat kaikille talouden toimijoille niiden koosta riippumatta. Kuitenkin pienten ja keskisuurten, paikallisesti toimivien yritysten on käytännössä hankala päästä varteenotettavaksi vaihtoehdoksi tarjouskilpailussa. Erityisesti jos tarjouspyynnössä etsitään halvinta vaihtoehtoa. Lainsäädäntö kuitenkin antaa mahdollisuuden käyttää myös laatukriteereitä hinnan ohessa. Pk-yritysten osallistuminen julkisiin hankintoihin laajentaa hankintayksikön potentiaalista toimittajakantaa, lisää tervettä kilpailua ja antaa vastapainoa markkinoilla määräävässä asemassa oleville suurille toimijoille.

Julkiset hankinnat näyttäytyvät eri kulmista kuntien ja seutukuntien poliittista vastuuta kantaville, hankinnoista vastaaville viranhaltijoille ja pienyrittäjille. Vaikka kaikilla toivottavasti on yhteinen tavoite, oman alueen elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen, kohtaa jokainen osapuoli omat haasteensa. Syyskuussa järjestimme Ylivieskassa koulutusseminaarin otsikolla Paikallisuus hankintojen perusteena -Tukevatko julkiset hankinnat paikallista yrittäjyyttä? Luennoitsijana toimi hankinta-asiantuntija, OTM Kari Tossavainen. Puolipäiväisen tilaisuuden jälkeen osallistujat olivat silminnähden innostuneita ja toivoivat lisää käytännöllisiä vinkkejä, kuinka paikallisia toimijoita tukevia hankintoja voidaan tehdä lainsäädännön mukaisesti. Tärkeä aihe ansaitsee tulla aktiivisemmin huomioiduksi ja seuraava mahdollisuus tutustua hankintojen käytännön toteutukseen on 28. marraskuuta Oulaisissa järjestettävä iltapäivätilaisuus "Hankintaeurot omalle alueelle! Kuinka teemme sen?" Kouluttajana on jälleen Kari Tossavainen ja mukaan on pyydetty alustajia kaikilta edellämainituilta hankintaosapuolilta.

Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan, sillä pelkällä toivomisella hankintakäytännöt eivät muutu. Lisätietoja tapahtumasta voit lukea sivuston "Muista nämä"-osiosta.

 

Hankintavuoropuhelua toivoen,

Anna-Mari Simunaniemi

projektipäällikkö LaatuTuote-hanke

 

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Fill in the blank.

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.