Marjanjalostamo käytössäsi

Mehun valmistusta erilaisista raaka-aineista esim.
-viinimarjat
-metsämarjat
-tyrni
-omenat

Tuoresoseiden valmistusta esim.
-tyrni
-viinimarjat
-metsämarjat

Pienin määrä, jota tiloissamme kannattaa ruveta työstää on n. 30kg. Suurin kertaerä on 100kg, isommat määrät käsitellään pienemmissä erissä.
Marjanjalostamossamme on käytössä pastörointilaite (marja- ja  hedelmämehuille) sekä homogenointilaite, jolla mehusta saadaan tasalaatuista ravintoarvojen kärsimättä (käyttökohteena esim. tyrnimehu). Tiloissamme on myös kuivuri yrttien kuivaamiseen. Tilojen ja laitteiden käyttöä voidaan esitellä niin haluttaessa.

Marjanjalostamoa voi vuokrata opastuksella omien raaka-aineiden jatkojalostukseen. Tiloissamme voidaan tilauksesta pitää työpajoja yritysten ja yhteisöjen ryhmille. Toiveiden pohjalta voimme miettiä erilaisia aiheita kuten hyytelökaramellien, marjasoseiden tai mehujen valmistaminen. Voit myös tiedustella meiltä luonnonyrttien keräämiseen ja käsittelyyn liittyvistä opastuksista.

Voit ottaa yhteyttä erilaisissa marjojen jatkojalostukseen liittyvissä kysymyksissä, mietitään ratkaisua yhdessä.

Sydamet Kuivatut Mehut

Eija Staudinger
Projektityöntekijä
puh. 044-7692 273
eija.staudinger@jedu.fi

Raili Heikkilä                                                                                                                                                                                                                                                                              ravitsemisalan lehtori

puh. 044- 7692 475

raili.heikkila@jedu.fi

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.