Maku-Helmi

Maku-Helmi on lähiruoan tuotantoa ja käyttöä edistävä koulutushanke, jonka toiminta-aluetta ovat Nivala-Haapajärven sekä Haapaveden-Siikalatvan kuntayhtymät. Euroopan sosiaalirahasto rahoittaa hanketta ja tavoitteena onkin lähiruokaan liittyvän työllisyyden lisääminen alueellamme.

Hankkeen kautta pyritään nostamaan lähiruoan imagoa, tunnettavuutta ja laatua tarjoamalla lähiruoka-aiheista koulutusta niin lähiruoan tuottajille ja jatkojalostajille kuin matkailupalveluyrityksille sekä julkisille ja yksityisille ruokapalveluille.

Maku-Helmi aloitettiin syksyllä 2009 ja hankeaika jatkuu kesään 2013 saakka. Hankkeessa on järjestetty erilaisia lyhyitä ruoanvalmistuskursseja (esim. kalaruokakurssi, täytekakkukurssi), yrittäjyysosaamiseen liittyvää koulutusta (esim. hinnoittelu- ja kannattavuuskoulutus) ja ravitsemuskoulutusta (esim. erityisruokavaliot). Lisäksi hanke toimii yrityksien konsultointiapuna mm. tuotekehittelyssä.

Hankkeen avulla pyritään tuomaan esille myös paikallista historia-, kulttuuri- ja ruokaperinnettä mm. liittämällä tarinoita lähiruokamenuihin ja -tuotteisiin sekä matkailualan elämyksellisiin tuotepaketteihin. Hanketta hallinnoi Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä.

Lisätietoja:
Ritva Joki-Kolehmainen
Puh. 044-7692 401
ritva.joki-kolehmainen(at)jedu.fi

Historiaa

Ruustinna KartanoHaapaveden palvelu- ja luontoalan yksikön Noran historia alkoi vuonna 1892, kun paikkakunnan ruustinna (Eleo)nora Pöyhönen perusti pappilaan oppilaitoksen, jossa opetettiin kasvisten viljelyä ja käyttöä kansakoululapsille. Ruustinna tiesi, että kasvikset ovat taloudellisesti ja ravitsemuksellisia tärkeitä ruokatalouksille. Jatkossa ruustinna suuntasi koulutuksen nuorille naisille, joiden kautta tieto tuli varmimmin kotitalouksien käyttöön.

Lähiruuan käytön ja tunnettavuuden edistäminen kuuluu Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän tavoitteisiin. Ruustinnan ansiokkaan elämäntyön kunniaksi Haapaveden ammattiopiston puutarhamyymälän uusi nimi on Ruustinnan Puutarhapuoti.